Изследване Четвърто: Закона за Перспективата, или Как работи Човешкото око – СТАМАТ

0400.-Закона-за-Перспективата---СТАМАТ
0400.-The-Law-of-Perspective---Flat-Earth---Stamat
0400.-The-Law-of-Perspective–Flat-Earth–Stamat

Изследване Четвърто:

Закона за Перспективата,

или

Как работи Човешкото око

 

Хоризонтът и сферата. Перспективата върху плоски повърхности. Тайната на Човешкото зрение. Как се появяват хоризонтът и убежната точка. Полярна азимутална равноотдалечена проекция.

 

 

Може би най-важният закон в нашата материална действителност е Закона за Перспективата. Но поради индоктринацията ни от много ранно детство да се подчиняваме на авторитетите и властта, ние сме принудени да прекараме целия си живот, осланяйки се единствено и само на това, което са ни научили в училищата и университетите. И благодарение на насадения там в продължение на много години страх, че ако мислим различно и имаме собствена гледна точка ще бъдем наказани, ние не само не се замисляме върху догмите вкоренени в съзнанието ни, но понякога яростно отказваме дори да обсъждаме алтернативна гледна точка, предложена от някой друг. Много често, поради тази закостенялост на мисловните модели, предразсъдъци спрямо инакомислещите и страх от загубване на социалния ни статус, ако някой разбере, че се занимаваме с неприети или направо забранени от обществото и „науката” дейности, ние не сме в състояние да осъзнаем и разберем очевидно очебийните факти, които наблюдаваме ежедневно цял живот.

 

Хоризонтът и сферата

 

 

Нека сега си представим следната ситуация, спестявайки цяла година, най-накрая сме събрали достатъчно пари, за да заведем семейството си на море. След изтощително пътуване и задължителното объркване на резервации и стаи по хотелите, в крайна сметка сме се настанили удобно и отиваме на плаж. Когато заставаме с детето си на брега на морето, ние виждаме на хоризонта отплаващ кораб, който след известно време се скрива от погледите ни. Тъй като сме чели енциклопедии и си спомняме наученото в училище, започваме да обясняваме:

Съдържанието е заключено!

За да прочетете по-нататък, моля, влезте в профила си!

СТАМАТ
МИР и ЛЮБОВ!
16-ти Януари 2016 година
Оставете коментар